Ubuntu Php Mcrypt Yükleme

Laravel için sistem gereksinimlerinde bahsettiğimiz “Mcrypt”  Php eklentisi kurulu olmadan çalışmayı denediğimizde “Mcrypt PHP extension required.” hatası ile karşılaşırız.

Mcrypt eklentisinin yüklü olmadığı belirtiliyor. Bu eklentinin yüklü olup olmadığını phpinfo sayfamızdan da öğrenebiliriz.

mcrypt eklentisi

mcrypt eklentisi

Ubuntu Mcrypt Yükleme

sudo apt-get install php5-mcrypt

daha sonra web sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.

sudo service apache2 restart

Aktifleştirmek için yeniden başlatmamız gerekiyor. Yoksa eklenti kurulu olsa da uygulama da kullanmayacaksınız.

Nginx php-fpm kullananlar için ise php-fpm restart edilmesi gerekiyor.

Nginx php-fpm Mcrypt

sudo service php5-fpm restart

Ubuntu Java Kurulumu

Ubuntu üzerinde java kurulumunu anlatıyor olacağız.

Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot sürümünden itibaren OpenJDK 6 kurulu olarak gelmektedir. Eğer var olan sürümde bir sıkıntı yaşanıyor veya yeni sürümleri kullanmak isteniyorsa aşağıdaki şekilde Oracle Sun’ a ait Java sürümlerine geçiş yapılabilir.

Şuan için 3 Java sürümü mevcuttur. Java 6, 7 ve 8.

Ubuntu’ da PPA(Personal Package Archive – Kişisel Paket Arşivi) ile Java 7 ve 8 sürümleri için kurulum anlatılacaktır. Java 6 Sürümü için güncel PPA yoktur. İstistani bir durumunuz yok ise 7 veya 8 sürümünü kurmanız önerilir.

Java 7 Sürümü Yükleme

webupd8team/java PPA da güncel hali yer almaktadır. Buradan PPA’ yı ekleyip paketleri kurabiliriz. Bunun için:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java 
sudo apt-get update
sudo apt-get install oracle-java7-installer

ile yüklemeyi gerçekleştiriyoruz. Ne yaptığımızı açıklarsak;

1.satırda PPA kaynağını ekliyoruz.

2.satırda paket sistemimizi güncelliyoruz, yeni eklenen paketimiz var.

3.satırda paketlerimizi yüklüyoruz.

Java 8 Sürümü Yükleme

Yine aynı şekilde yukarıda yaptığımız işlemler geçerli. Sadece 3.satırda yükleme yaptığımız kısmı şu şekilde değişiyor;

sudo apt-get install oracle-java8-installer

 

Hangi Java Sürümü Yüklü Öğrenme

java -version ile kullanılan Java sürümünü öğrenebilirsiniz.

java -version

aldığımız ekran çıktısı aşağıdakine benzer ise başarılı şekilde kurulmuştur.

java version “1.7.0_67”
Java(TM) SE Runtime Environment (build 1.7.0_67-b01)
Java HotSpot(TM) 64-Bit Server VM (build 24.65-b04, mixed mode)

 

Php İle Uygulama Geliştirirken Bilmemiz Gerekenler

Php İle Uygulama Geliştirirken Dikkat Edilmesi Gereken Bilgiler

Php ile web uygulamarı geliştirirken bir takım dikkat etmemiz gereken hususlar vardır. Php baz alınarak anlatılan bu yazıda aslında bir çok durum, genel web uygulamaları geliştirmede geçerli olan pratik bilgilerdir. Her geliştiricinin dikkat etmesi gereken pratik bilgilerin yer aldığı yazıyı inceleyelim.

Paylaşarak diğer geliştiriciler için de katkıda bulunalım.

1) Başarılı Bir POST İşleminden Sonra Sayfayı Yönlendirin

Sadece php için geçerli değildir. Web uygulamalarında kullanıcı form bilgilerini doldurup post eder. Post ile aynı sayfaya veriler gelir. Kullanıcı sayfayı yenilediğinde aynı formu aynı dataları tekrar sayfaya post eder. Sayfayı yenilediğinde bu uyarıyı yapan bir alert penceresi ekrana gelir zaten. Bu sorunu eminim bir çok kişi yaşamış veya başka uygulamalarda görmüştür diye düşünüyorum.

Hemen test etmeniz için aşağıdaki gibi bir php sayfası oluşturun. Örnek olarak index.php dosyasına aşağıdaki kodları ekleyip browser da test edin.

index.php:

<form method="POST" action="index.php">
<input type="text" name="firstName" value="Tahsin">
<input type="submit" name="submitBtn" value="Gonder">
</form>

<?php
print_r( $_POST );
?>

Localhost dan ilgili sayfayı açıp sayfayı post ettiğinizde(Gönder butonuna bastığınızda) sayfanın post edildiğini aşağıda gelen dataların ekrana bastırıldığını göreceksiniz. Tekrar sayfayı yenilediğinde ise ekrana bir uyarı geleceki tamam dediğiniz takdirde aynı form bilgileriyle sayfa tekrar post edilecektir. Bu uygulamanıza göre sorun yaşatabilir ve istenmeyen bir durumdur. Örneğin kullanıcı bilgilerini güncellediğiniz veya kullanıcının mesaj gönderdiği form olarak düşünün, bilgiler sürekli insert veya update edilecektir.

Bunun için işlem sonucunda sayfayı yönlendirmeniz bu sorunu çözecektir.

if($success){
    header('Location: page.php?msg=success');
    exit;
}

2) Mysql_ * Fonksiyonlarını Kullanmaktan Vazgeçin

Php kendi sitesinde de duyurduğu üzere artık bu fonksiyonlara destek verilmeyecek PHP 5.5 de resmen kaldırıldığı ilan edilmiştir. http://tr1.php.net/manual/en/function.mysql-connect.php . Bu fonksiyonlar nedir

mysql_connect, mysql_query, mysql_fetch_array vb.

Bu eski emektar yapının köklü ve ihtiyaçlara uygun modern şekilde daha çok işimize yarayacak yapılarla tanışma vaktimizin geldiğini gösteriyor. Bunun için alternatiflerimiz: PDO (Php Data Objects), Mysqli (Mysql Improved Extension)

PDO ile tanışıp incelemenizi, devam etmenizi öneririm.

3) Php Etiketlerini Kapatmayın

Geliştiriciler genellikle php dosyalarının sonunda php etiketini kapatırlar. Bu bazen anlam veremediğimiz boşlukların olmasına sebebiyet verebiliyor.

<?php
class MyClass{
    public function test(){
        //code ...
    }
}

?>
Bunun yerine aşağıdaki gibi kullanmak tercih edilir.
<?php

class MyClass{
    public function test(){
        //code ...
    }
}

4) XSS İçin Koruma

XSS (Cross Site Scripting) bir güvenlik açığıdır. İstemci tarafında javascript kodlarının çalıştırılmasını sağlar. Önemli bir konudur çok kullanılan ve zafiyet taramalarda ilk başvurulan yöntemlerdendir. Güvenli uygulama geliştirmeye özen gösterip tedbirler almak zorundayız. Daha fazla bilgi için wiki.

Bunu önlemek için kullanıcıdan gelen verileri filtreden geçirmemiz gerekiyor. Bunu her zaman yapmalıyız kullanıcılarımız her zaman iyi niyetli olmayabilir unutmayın. “htmlspecialchars” ile ekrana bastırılacak olan verinin işlevini kaybederek sadece yazı olarak gösterilmesini sağlar. Html etiketleri önceden tanımlanmış özel biçimlere dönüştürülür. Yani yazılacak data  sadece metin olmuş olur, javascript, html komutlarını işlevsiz kılar.

echo htmlspecialchars($userComment, ENT_QUOTES, 'utf-8');

5) Echo İle Tüm HTML Çıktılarınızı Basmayın

Bu benimde dikkat ettiğim kaçındığım ama gördüğüm kadarıyla çoğu zaman karşıma gelen bir durum. Yakın zamanda çalıştığım firmada yapılmış bir program üzerinde geliştirmeler yapmam gerekti. Html ile php birbirlerine girmiş havalarda uçuşan kodlar düşünün. Tüm sayfaların çıktılarının hatta projenin sırf echo ile yapıldığını hayal edin. Bu yine iyi bir seneryo peki ya o kodlar içinde hiç hata ayıklamayı aradığınızı hemen bulmayı düşündünüz mü? Bu çok sıkıcı ve vakit alıcı bir durum. IDE niz bile size çok yardımcı olamaz sağladığı özelliklerden yararlanamayabiliriz. Tasarımcı açısından da düşünün, php kodlarıyla çok uğraşmak zorunda da değil, içine girdiğinde aramakla 2 kat uğraşmakla işten çok çabuk sıkılması normal. Echo ile html basmayın demiyoruz, yerinde ve uygun şekillerde minimum düzeyde kullanmanız önerilir. MVC freamworkler kullanarak veya kendi yapılarınızı geliştirerek View dosyalarınızı ayrı tutmanız daha yararlı olacaktır.

6) Tekrar Etmeyen Kodlar Geliştirin

Uygulamanızı mümkün olduğunca mantıklı işlevsel parçalara ayırarak geliştirin. Aynı kodu bir çok kez yazmaktan kurtulun. Bunları include, class, function gibi yöntemleriyle halledebilirsiniz. Örneğin her defasında kullanıcı bilgilerinin kontrolünü sağlayan kodları yazmak yerine bir fonksiyon oluşturun, gerekli yerlerde bu fonksiyon sayesinde işleminizi rahatça yapabilirsiniz. Yarın bir gün abi kullanıcının seri no sunun kontrolünde şu bilgileri de ekleyelim dendiğinde tüm sayfalarda değişiklik yapmak zorunda kalmazsınız. Gider ilgili fonksiyonda değişikliği yapar kurtulursunuz.

7) Güvenlik Güvenlik ve Güvenlik

Uygulamanızda güvenlik göz ardı edilmemesi gereken en önemli konuların başında gelir. Bugün daha uygulama yeni gelişiyor çok büyük kullanıcı kitlemiz yok ilerde düşünürüz, kullanıcı profilimiz belli sorun olmaz, uygulamanın bu bölümünde güvenliğe bu kadar düşmemize gerek yok gibi göz ardı ettiğiniz şeyler gelecekte çok canınızı yakabilir.

Uygulama geliştirmede güvenliği hep düşünerek kod yazmak uygulamayı en baştan bu şekilde geliştirmek çok sağlıklı olacaktır.Bunu kendinize felsefe edinmenizi öneririm bu kendinizi de uygulamanızı da geliştirecektir.

Kullanıcılara güvenmeyerek uygulama geliştirmek gerekiyor. Bu kötü bir şey değil. Siz bütün kullanıcılarınıza tam güvenirsiniz ancak 1 kullanıcı gelir onu diğer kullanıcılarınızdan ayırt edemezsiniz ve çalışan sisteminizi de diğer kullanıcıları da üzebilir.

Tüm kullanıcı veri girişlerini, veri çıkışlarını filtrelemek, uygulamanızı itinayla bozmaya çalışmaktan denemeler yapmaktan güvenlik taramalarından ve gelişmeleri takip etmekten kaçınmayın.

8) Döngüler İçinde Sorgular Çalıştırmayın

Dögü içinde yaptığınız işemlere dikkat edin. Mümkün olduğunca optimize edin. Farkında olmadan yazdığınız kodlar sistemi gereğinden fazla yorar meşgul eder. Döngü içinde database işlemlerinden kaçınmaya çalışın.

9) Database Güvenli Veri Ekleme

Nasıl ki istemci tarafında kullanıcı verilerini XSS için etkisiz kılıyorsak aynı durumun veri tabanı versiyonu da var. Yani veri tabanına gelecek verilerinde kontrolden filtreden geçirerek SQL Injection saldırılarından korumamız gerekir. Bunun için alışagelmiş mysql_real_escape_string olsa da yeterli değil. Peki ya ne gerekiyor? PDO, Mysqli gibi yeni yapılar kendi güvenli yöntemlerini sunuyor. Örneğin PDO için:

<?php
//Sql sorgu yapısı olustur
$stmt = $db->prepare("SELECT name FROM users WHERE username = :username");
 
//Olusturulan sorgu yapınıza ait parametreleri degerlerini ekleyin
$stmt->bindParam(':username', $username);
 
//Islemi calistir
$stmt->execute();

Ayrıca kullandığımız hemen hemen tüm freamworkler güvenlik açıklarına karşı geliştirilip gerekli önlem mekanizmaları sağlamaktadır.

10) Her Olumsuz Durumda “die()” Kullanmayın

Bir çok geliştirmeler de olumsuz durumlar için die, exit gibi uygulamayı bitirici işlemlerle sonlandırırız. Bu iyi bir kullanım değildir, tabi uygulamanızın ve kodların yapısına göre değişebilir. Mümkün olduğunca hataları yakalamayı onları yönetmeyi bilmemiz gerekiyor. Hatalardan böyle kaçamayız. Hataları yakalayarak kontrol etmeyi, log tutma gibi, aynı zamanda uygulamanın çalışmasını sonlandırarak değil bunu uygun şekilde uygulama çalışmaya devam ederken işleyip gerekli bilgi mesajları vererek halletmemiz daha uygun olacaktır.

11) Doğrulama İşemleri

İllaki her uygulamamızda doğrulama işlemlerine ihtiyaç duymuşuzdur. E-mail olsun, sayı ve metin gereken alanlar olsun. Bunlar için hemen devede pire aramayın. Her şey için regex kullanmaktan, internette aramaktan, kendiniz geliştirmekten vazgeçin. Bu maliyetli bir iştir. Hem kendiniz hem projeniz için. Hemen yanınızda duran var olan fonksiyonları inceleyin. Dile hakim olun. “filter_var” keşfedin. Örneğin email kontrolü için:

if(!filter_var($emailAddress, FILTER_VALIDATE_EMAIL)) {
 //gecersiz email
}

12) Php Kısa Etiketler

Benimde aslında sık kullandığım kısa etiket yapısı içinde bir uyarı var. Bazı sunucularda php kısa etiket kullanımı kapalı olabilir. Bunda ne var diyorsanız: sunucu bize ait değilse, veya yaptığımız uygulamayı dağıtmayı düşünüyorsak küçük görünen bu sorun büyük bir dert olabilir. Bunu düşünerek kaçınmamızda fayda var bende kendime alıştırcam bunu:) Yani:

<?= $degisken ?> yerine <?php echo $degisken?> kullanılmalı.

Php.ini de “Short Open Tag” satırını bularak “on” açık hale getirebiliriz.

13) Optimizasyonlar

Gözden kaçırdığınız yada bundan bir şey olmaz dediğiniz yapılar proje geliştikçe damlaya damlaya göl olur misali uygulamanıza zararı dokunur. Örneğin bir fonksiyonu aynı işlemi aynı değerlerle birden fazla çağırıp kullanacaksanız dönen değerini bir değişkende tutup onu kullanmanız, fonksiyonu tekrar çalıştırmaktan daha verimli olacağı çoğu zaman göz ardı ediliyor.Çok basit bir örnek:

for($i = 0; $i < count( getUsers() ); $i++){
 // islemler
 }

Burada getUsers adında bir fonksiyon var. Buradan dönen kayıtların sayısı kadar çalışacak döngü hazırlanıyor.Buraya kadar güzel. Peki ilerleyen satırlarda bizim yine aynı kullanıcı bilgilerine (getUsers fonksiyonundan dönen değerlere) ihtiyacımız var ve kullanıyorsak? Örneğin:

$users = getUsers();
echo "İlk kullanıcı" . $users[0];

İşte o zaman sorun. Çünkü getUsers fonksiyonu tekrar gidip çalışacak sonuç üretecek tekrar değerleri geri return edecek. En başta bir değişkene sonuç alınır bu değişken üzerinden işlemler gerçekleştirilirse daha performanslı ve uygun olacaktır. Çok büyük değer var değişken ile boşuna bellek kullanayım diyorsanız da unset ile bellekten silebilirsiniz değişken ile işiniz bitince

$users = getUsers();
...
for($i = 0; $i < count( $users ); $i++){
 // islemler
 }
...
echo "İlk kullanıcı" . $users[0];
unset($users);

14) Veritabanı Normalizasyonu

Hemen hemen tüm uygulamalarımız veri tabanı gerektiriyor en azından çoğunluğu. Bu veri tabanıyla içli dışlı olmamızı gerektirir. Çünkü burada hazırlanan yapı, tasarım uygulamamızın tüm geleceğini etkileyecektir. Uygulamamız bu yapıya göre çalışacak, kontrollerimiz, sorgularımız buraya göre şekillenecektir. Doğal olarak verimliliği, performansı, işleyişi de derinden etkileyecektir. Gereksiz yapılar, datalar, yanlış tasarımlar hem uygulamanızı etkileyecek hemde maliyetlerinizi arttıracaktır.

15) Standartlarda Kod Geliştirin

Buda çoğu zaman gözden kaçan dikkat edilmeyen bir sorundur. Dikkat edildiğinde ise tadından yenmez. Benim içinde çok önemli olup uymayanların arkasını toplamak zorunda kalabiliyorsunuz. Kabul görmüş kod standartları vardır PSR-0, PSR-1, PSR-2 gibi.PSR(Php Standards Recommendation – Önerilen PHP Standrtları) Bu gibi kabul görmüş global standrtlarda kod geliştirirseniz her yerde kolayca anlaşabilirsiniz. Dünyanın diğer ucundaki bir programcı da gelir kodlarınız anlar, sizde onların ne yapmak istediğini anlayıp anlaşabilirsiniz. Global olarak uygulama geliştirmiş olursunuz her kes tarafından anlaşılır kabul görmüş standartlarda ve kalitede.Kullandığımız freamworkler de yine bu standartlar doğrultusunda geliştirilir. Örneğin laravel psr kod standartlarını ve diğer bazı standartlar ile geliştirilmiştir.

En azından kendinizin bile standartları olmalı. Bu kod okunurluğundan birlikte grup çalışmalarına kadar faydası olacaktır. Hem kendinizin hem projenizin kalitesi artar.

PHP Framework Interop Group tarafından kurallar ortaya koyulmuştur. Bu gruba bir çok freamwork ve üye destekleyicisidir. Php-fig adresinden bu standartları inceleyebilirsiniz.

 

Yazıyı daha da uzun tutmamak adına burada ara vermiş olalım. Yazı serisi şekilde devamını getirmeyi planlıyorum. Diğer yazılarda da önemli bilgiler edinecek, unuttuklarımızı hatırlatacak, bildiklerimizi pekiştirecek, projemize ve kendimize kaliteli değerler katacağını düşünüyorum.

Laravel Nedir ? Başlangıç

Laravel Nedir ?

Laravel ihtiyaç duyulan, gelişmiş bir çok özellik ve yapıyı üzerinde barındıran, PHP ve OOP tüm nimetlerinden yararlanan, web uygulamaları geliştirmeyi sağlayan açık kaynak PHP freamwork’ tür.

“WEB SANATÇILARININ PHP FRAMEWORK’Ü” sloganıyla kendisini özetler ve hakkını verir:)

 

Laravel Özellikler

Yapısı gereği gerçekten çok sade ve temiz kod yazarak istediğiniz uygulamaları geliştirme imkanı verir.

Söz dizimi çok basit ve anlamlıdır. Alışmak için zorlanmazsınız, çabuk öğrenilebilir.

Bir kaç işlem barındıran küçük uygulamalardan, büyük kurumsal projelere kadar her türlü web uygulamasını tasarlama esnekliğine sahiptir.

OOP ve PHP nin tüm nimetlerinden yararlanır böylece güncel php özelliklerinde oop uygun şekilde çalışırız.

 

Diğer Laravel’i laravel yapan özellikler:

ORM:

ORM Nedir önce onu açıklarsak; (Object Relational Mapping) Database ile uygulamamızda (Object-Oritented) nesnelerimiz sayesinde bağlantı kurup yönetmemizi sağlayan bir yapıdır. Klasik SQL cümleleri yazmadan nesnelerimiz üzerinden veri tabanına erişim sağlayıp kontrol edebiliyor sorgular çalıştırabiliyoruz. ORM database den bağımsız çalışır. Yani Mysql, SQLite, postgresql, MSSql, Oracle gibi bir çok database için aynı kodları kullanırsınız. Bir çok avantajı var ama burada değinmeyeceğiz.

Laravel Eloquent ORM kullanır. En gelişmiş Active Record uygulamasıdır.

class Message extends Eloquent {}

$message = Message::find(1);

 

Gördüğünüz gibi çok basit kullanılabilir bir yapısı vardır. Sizi bir çok tanımlama yapmak uzun cümleler yapılar kurmaktan kurtarır.

Messages (“s” Siz table belirtmez iseniz çoğul hali olan “s” takısını ekleyerek database de tablo seçer) tablosundan id = 1 olan mesajı getirir.

 

Blade Template

Blade adı verilen template engine sahiptir. Uygulamanıza yine çok kolay ve sade şekilde arayüzle bütünleştirebiliriz. Öğrenilmesi yine kolaydır,temiz ve dinamik arayüzler hazırlayabilirsiniz html ve php kodları içinde savaş vermezsiniz.

 

Route:

Müthiş bir route (yönlendirme) mekanizması vardır. Yorulmadan temiz URL elde eder api ler için uygun erişim yönlendirmeleri yapabilirsiniz. Php yapısında yabancı olmadığınız şekilde.

 

Route::get('users', function()
{
   return 'Users!';
});

Burada ister yönlendirmelerinizi yapabilir ister filtrelerden kontrollerden geçirebilir ister Controller class larınıza yönlendirebilirsiniz. Hatta burada bu fonksiyonda uygulamanızın gerçekleştireceği işlemleri dahil controller class lara gerek kalmadan gerçekleştirebilirsiniz. (Önerilmez)

 

Migrations (Sürüm Kontrolü, Göçler)

Veri tabanı sürüm kontrol sistemidir. Artisan Komut Satırı ile uygulamanızın veritabanına şemalar ekleyebilir düzenleyebilirsiniz. Veri tabanı yönetim sistemine gitmeden sisteminizdeki veritabanınızı oluşturmaya yada güncellemeye yarayan yapı. Örneğin uygulamanızı başka bir ortama taşıdınız, veri tabanını oluşturmaya çalışmaktansa uygulamanızda ki hali hazırdaki yapıyı çalıştırarak sistemi hazır hale getirmiş oluyoruz.

 

Unit Test (Birim Test)

Uygulamanızı test etmek için birim testler oluşturup çalıştırmamızı sağlar. Artisan komut satırıyla hazırladığımız testleri çalıştırabiliriz.

 

Automatic Pagination (Otomatik Numaralandırma)

Laravel bizim yerimize sayfalama sistemini düşünmüş ve bizi zahmete sokmadan el atmış. Kolay şekilde kullanabilir istersek değiştirebiliriz.

 

Modüler paket yönetimi ve composer

Composer, uygulamanızın üçüncü parti paketlerini kontrol edip hızlı şekilde ekleyip yönetmeyi sağlar. Composer ile bağımlılıklarınızı paketlerinizi dert etmez tek tek uğraşmak yerine çok kolay bir şekilde dahil edebilirsiniz.

 

Performans; Cache mekanizmaları sunar. Redis ile bütünleşmiş bir yapısı var adeta evlat edinmişcesine sahip çıkar, bünyesine katmıştır. Projenize redis dahil etmek için ekstra uğraşmanıza gerek yoktur.Çok hızlı ve basit şekilde yapılandırabilirsiniz.

 

Dahili olarak auth, filter gibi bir çok yapıyı içinde barındırıyor. Bunu yine kendi yapısına uygun ve basit şekilde sunar. Hemen hemen her uygulamada auth mekanizması olur ve bunu yapmak için ekstra çabaya gireriz. İşte laravel bunu da pas geçmemiş çok güzel bunun gibi yapılarda sunmuş.

 

Bir çok Symfony bileşeni üzerine kurulmuştur.

 

Güvenli, hızlı, sitenizi ayağa kaldırmak çok kolaydır.

 

Tek komutla sitenizi aktif hale veya yapım aşamasına alma gibi seveceğiniz bir çok özelliği daha mevcuttur.

 

Topluluk

Bir yapıda en büyük özelliklerden birisi de bana göre topluluktur. Başınız sıkıştığında yardım alabileceğiniz, danışacağınız, müthiş örnekler ve çözümler bulabilmeniz gibi bir çok yardımı dokunur.

Çok hızlı büyüyen topluluğa sahiptir. Henüz genç bir freamwork sayılır. Bu sebeple örneğin bir codeigniter kadar topluluğa ve aşinalığa sahip değildir. Ancak çok hızlı büyümektedir. Popülerliği her geçen gün artmaktadır. Türkiye ‘ dede kabul görmüş hızla atan bir kitlesi var, ayrıca iş ilanlarında da laraveli görmek mümkün. Türkiye’ de Sinan Eldem’ in çok iyi çalışmaları var. Katkılarından dolayı kendi adıma da teşekkürü borç bilirim. çok iyi bir Türkçe döküman hazırlanmış. Ayrıca resmi sitesinde , yerli ve yabancı forumlarına yine ulaşabilirsiniz. Ulaşmakla yetinmeyip sizde katkıda bulunursanız çok daha başka güzel olur:)

Döküman sıkıntısı yaşamaz, çok kısa zamanda öğrenebilir yardımlar alabilirsiniz.

 

Laravel ile Yapılan Siteler

Laravel ile oluşturulmuş uygulamaların yer aldığı http://builtwithlaravel.com/siteden gerçek çalışmalara göz atabilirsiniz.

 

Sunucu Gereksinimleri

PHP 5.3.7 ve üzeri sürümler
MCrypt PHP Eklentisi

Gereklidir.

 

Laravel Kurulum

Composer ile kurulum için:

composer create-project laravel/laravel laravel-test-proje1 --prefer-dist

Bulunduğunuz dizinde “laravel-test-proje1” klasöre laraveli indirip kuracaktır.

Github – Git ile Kurulum

Github adresi: https://github.com/laravel/laravel

Git clone: https://github.com/laravel/laravel.git

Kurulum yapmak istediğimiz dizine gelerek

$ git clone  https://github.com/laravel/laravel.git

ile git reposundan kendi localimize çekiyoruz. Sonra composer ile laravel in bağımlılıklarını yüklememizi sağlar.(Biliyoruz ki artık composer kullanıyoruz laravel bağımlılıklar, paketler için)

composer install

Evet laravel freamwork edinmiş olduk artık. Sunucunuzdan laraveli indirdiğiniz dizine gelirseniz, public klasöründe laravel in çalıştığını görürüz. Bizi laravel logosunun karşlıladığı bir sayfa görüyorsak her şey yolundadır.

Benim örneğimden “http://localhost/testLaravel/” girdiğimde laravel dizinleri gösterilir.

laravel dizini

laravel dizin yapısı

Public klasörüne girdiğimizde laravel varsayılan karşılama sayfası açılır. Laravel varsayılan olarak public dizininde çalışmaktadır.

Not: sunucunuzun “app/storage” dizinine  yazma izni vermemiz gerekebilir.

 

Laravel nedir, özellikleri nedir, neden laravel, laravel nasıl kurulur gibi temel bilgileri edindik Sonraki yazılarda laraveli detaylı işleyip uygulamalar geliştireceğiz. Şahsen kendi projelerim ve profesyonel hayatta da etkin şekilde kullanacağım )

Tavsiyem:

Hangi freamwork iyidir, hangi freamwork onu döver gibi konulara girmeden sadece laravel açısından kendi gözlem ve önerilerimi aktarayım. Ancak freamwork karşılaştırmaları avantaj, dezavantajları alternatifleri, kullanım alanları gibi bilgilerin olacağı başka bir yazıya yer verebiliriz.

Gerçekten öğrenilmesi kolay, söz dizimi, yapısı, basitliği kodlarla sanat yapar gibi çalışmanıza imkan vermesiyle kendisine bağlıyor mest ediyor. Çalışmaktan mutluluk duyuyorsunuz. Projenizde her şey düzenli, yerli yerinde oluyor. Yapının içinde boğulmuyorsunuz aradığınızı buluyorsunuz. Kodlar sizinle konuşur gibi olduğu için dilinden anlıyorsunuz:) Geri döndüğünüzde abi burada ne yapmıştım demiyorsunuz(tabi yinede geliştirmenize göre değişebilir) 🙂 Dahili bir çok yapı bulundurmakla kalmıyor bunları karmaşadan ve  hantallıktan uzak şekilde sunuyor. Auth, Redis bunlardan sadece bazıları. Projenizi çok kısa zamanda ayağa kaldırır vakit kaybetmezsiniz. Eski usul kod geliştirmeyi unutur modern kabul görmüş programcılığa adım atarsınız. ORM, OOP, Template Engine,Redis,Composer,Unit Test vb yapılara aşina olursunuz.Artılarını çok yakından hissedersiniz. Uygulamanızı kısa zamanda ayağa kaldırır, her uygulama geliştirmede alt yapılar oluşturmak zorunda kalmazsınız. Her şey çok basit çok yalındır. Düşündüğünüz bir çok şey etrafında toplanmıştır.

En azından denemenizde göz atmanızda fayda olacağını düşünüyorum. Bir başlarsanız daha tadından yenmeyeceğini fark eder tavsiyelerime katılırsınız 🙂

Git Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Git sürüm kontrol (versiyon kontrol) ve kaynak kod yönetim sistemidir. Versiyon kontrol nedir; yapmış olduğumuz projede adım adım geliştirmeler yaparız. Projenin son halini de bozmamak için kendimizce kopyalar alırız. Kendimizce çeşitli klasörleme sistemleri oluştururuz.  xx_v1, xx_v2 yada proje_adi_05_02_14 gibi . Proje büyüdükçe geliştirmeler arttıkça dağınık ve içinden  çıkılmaz bir hal alıyor. İşte versiyonlama sistemi bizi bu işkenceden kurtarır. Yaptığımız geliştirmeleri, yaptığımız yorumlarla zamanlarıyla birlikte saklar böylece tek çatıda karmaşadan uzak, içinde boğulmadan geliştirmemizi sağlar.

Bu sayede artık ne zaman hangi değişiklikleri yapmıştık diye düşünmeden projenin tüm gelişim serisini takip etmiş oluruz.

“Eyvah son yaptığım değişiklikler projeyi uçurdu ne yapacağım nasıl geri alacağım” diye haykırışlara çare olur, şimdilik bu kadarı yeterli sanırım:)

Git Diğer Özellikler

Aynı anda birlikte çalışma imkanı sağlar

Git en büyük özelliğinden birisi ise birden çok kişi ile birlikte çalışmasını sağlar. Hemde bunu tek bir merkeze sürekli bağlı kalmadan dağıtık offline şekilde gerçekleştirebiliyorsunuz. Çalışma dosyalarını her bir kullanıcı kendi local’ ine çekerek(clone – kopyalama işlemi gerçekleştirilir) orada kendi geliştirmelerini yaparlar. Bu İnternete sürekli bağlı kalmadan çalışabilmeyi sağlar. Yani siz yolda, evde çay bahçesinde de geliştirmelerinizi yapabilir daha sonra  uzak merkeze(depoya) gönderebilirsiniz.(Gönderme işlemi pull, pull etmek)

Proje güvenliliği

Projede çalışan kullanıcıların her birinde projenin kopyaları olduğu için güvenlidir. Tabi projenin güncel hallerini kullanıcılarınızın takip etmesi suretiyle:) Her kullanıcıda projenin kopyaları bulunduğu için sizin bilgisayarınız havaya da uçsa repoda gitse projeniz hala yaşıyor olacaktır.

Projeyi dallara (branch) parçalara ayırarak çalışma

Farklı kaynaklardan dallardan hızlı, kolay birleştirme

Kaynak depoları disk üzerinde çok az yer kaplar verimlilik sağlar.

Açık kaynak dünyası tarafından popüler. Birçok kullanıcı tarafından kullanılmakta.

Projenizi açık kaynağa sunarak daha hızlı ve etkili gelişmesini sağlayıp inceleyebileceğiniz gibi diğer açık kaynak geliştirmelere de katılabilir git üzerinden dosya alışverişleri sağlayabilirsiniz.

Github kullanımı, Github ile ekip ve proje yönetimi.” Social Coding” Platformu. Git ile oluşturduğunuz kod depolarını bulutta saklamanızı sağlar. Bu alanda Github dışında Bitbucket gibi alternatiflerde vardır.

Projenin adım adım gelişim süreci takip edilmiş olunur. Kimlerin hangi geliştirmeler yaptıkları zaman serisi halinde bulunur.

Şimdilik bu kadar bilgi yeterli sanırım, kapsamlı ve geniş bir konudur.Özellikle Github hakkında ayrı yazılar yazılabilir, araştırmanızı ve kullanmanızı öneririm.

Versiyon Kontrol Sistemleri

Git

Subversion

Microsoft Team Foundation Server

Bazaar

CVS (Concurrent Versions System)

Git Nasıl Kurulur

Linux Git Kurulumu:

Oldukça basit Terminal de şu kod satırını çalıştırıyoruz:

$ apt-get install git-core

Farklı linux sürümlerinde kurulum değişebilir, kullandığınız sürüme göre kontrol edebilirsiniz.

Windows Git Kurulumu:

Windows için Git versiyonunu indirmemiz gerekiyor. Bu adresten detaylı bilgi alabilir, indirip basit şekilde kurulumu gerçekleştirebilirsiniz. Bulunduğunuz klasörde mouse sağ tuş ile Git Bash ile git komut satırına – terminale, Git Gui ile git masa üstü programına ulaşabilirsiniz. Komutları öğrenmeniz açısından komut satırını kullanmanızı öneririm alıştıktan sonra daha çok seveceksiniz:)

Git Konfigürasyonu

Kurulum bittikten sonra bir kaç ayarlamalar yapmalıyız. Bu aşama zorunlu değildir. Yapılması önerilir.

Ayarlar “.gitconfig” dosyasında tutulur. Bir kere yapmanız yeterli olur.

$ git config --global user.name “Tahsin Yüksel”

$ git config --global user.email info@tahsinyuksel.com

Böylece kullanıcı adımız ve email adresimizi tanıtmış olduk.

Git tüm ayarımızın listesini şu kod ile görüntüleyebiliriz.

$ git config --list
user.name=tahsin yüksel
user.email=info@tahsinyuksel.com
color.status=auto
color.branch=auto
color.interactive=auto
color.diff=auto
...

Yine ayarları değiştirmek için de aynı şekilde kullanabiliriz.

Git Yardım Almak

$ git help <eylem>

$ git <eylem> --help

$ man git-<eylem>
 

Örneğin, config komutu için kılavuzu sayfasını görüntülemek için şu komutu çalıştırabilirsiniz:

$ git help config

Github ve diğer git servisleri için güvenli bağlantı sağlamamız için bilgisayarımızı tanıtmamız gerekiyor. Bu sebeple SSH key oluşturmalıyız. Şimdilik bu kısmı geçiyorum. Git SSH key oluşturma için araştırabilirsiniz.

Git kavram – terimler:

Genel olarak kullanacağımız Git komut ve kavramlarına aşina olmak adına aşağıda yer verdim.

repository: Depo. Projenin ana klasörü gibi düşünebilirsiniz. Local ve Remote depolar olacaktır.

init: Bulunulan dizinde yerel bir kod deposu oluşturur. Proje başlatmak için ilk aşamadır.

clone: Kopyalamaya, klonlama. Uzak kod deposunun kopyasını almayı sağlar

pull: Uzak depodaki değişikliklerin ardından son halini almayı sağlar

push: Yerel deponuzda yaptığınız değişiklikleri uzak depoya göndermek için kullanılır.

branch: Dal. Projeyi parçalara ayırarak çalışma imkanı verir.Farklı özellikler geliştirm

commit: Yaptığımız çalışmaları depoya eklerken verdiğimiz etiket, mesaj, açıklayıcı yazı.

merge: Birleştirme. 2 farklı dal da çalışıyorsak değişiklikleri birleştirmek için kullanılır.

checkout: Dal seçimi yapmamızı sağlar. Dallar arasında geçiş, seçim yaparız.

.gitignore dosyası: Çalışmamızda bazı dosyaların veya dizinlerin versiyonlamasını yani depoya dahil olmasını istemeyiz. Bazen önemli kritik bilgiler içeren dosyalar olabilir bazende programın ürettiği dosyalar olabilir. Bunları depodan devre dışı etmemizi sağlar.  “.gitignore ” dosyası içinde versiyonlamasını istemediğimiz dosya veya dizinleri belirtiriz.

Not: Açıklamalar herkesin anlayabileceği tarzda sunulmuştur birebir kavramları karşılamayabilir.

Git çalışma prensibi ile ilgili bilgilere şuradan erişebilirsiniz.

Git workflow
Git data transport commands

Evet git hakkında temel bilgileri,  avantajlarını, kurulumu, ve ilk ayarlamalarını gördük. Sonraki yazıda Github ile entegre çalışma, kullanım ve komutları inceleyeceğiz.

Son olarak tavsiyem:

Gerek kendi geliştirmelerinizde gerekse gireceğiniz iş hayatında hemen hemen bir çok kurumda bu sistemler kullanılıyor ve bilinmesi ihtiyaç duyuluyor. Yukarıda saydığımız bazı özelliklerden dolayı kurumlarda özellikle toplu çalışmalar gerçekleştirildiğinden bu sistemler %90 üzerinde kullanılıyor.

Henüz başlamadıysanız şimdiden Git veya türevi versiyon kontrol sistemleri ile çalışmaya başlamanızı öneririm. Bunun hem size katkısı hemde gireceğiniz iş hayatınızda artısı olacağını ekleyerek yazının sonuna geliyoruz.

Hello world, hello blog! – Tahsin Yüksel

Hep yapmak istediğim geç kalmış blog hayatına merhaba diyebildim sonunda:) Blog hakkında fırsat buldukça yazılım geliştirme, teknoloji, iş hayatı ve kendi hayatımdan değerlendirmeler ve tecrübeler aktarmaya çalışacağım. Özellikle kendimde olan merak ve araştırma dolayı fırsat buldukça burada paylaşımlarda bulunacağım. web programlama, performans, NoSql, big data gibi konularda hem ilgim olduğu için hemde az olan Türkçe kaynaklara destek amaçlı paylaşımlarım olacaktır.

O zaman hello world demiş olalım adettendir 🙂